March 26, 2017

Što je Rogaining?

Rogaining je orijentacijski sport na duge staze, uključuje strategije kretanja i navigaciju između kontrolnih točaka koristeći razne tipove zemljovida. U rogaine-u, dvočlani timovi izabiru koje će kontrolne točke obići u zadanom vremenskom limitu u isto vrijeme pokušavajući osvojiti čim više bodova. Timski rad, izdržljivost, kompetitivnost I respektiranje krajobraza su temeljne značajke ovog sporta. Rogaine utrke traju 24 sata, ali mogu se organizirati I kraća natjecanja, u trajanju minimalno tri sata. Ustvari, rogaining je malo uređeniji treking :).

 

Osnovna pravila

Timovi koji mogu imati između 2 I 5 članova obilaze čim više kontrolnih točaka u dozvoljenom vremenu. Kraće rogaine utrke se mogu organizirati I za individualce. Kontrolne točke nose različiti broj bodova, ovisno o težini pronalaska istih, zato timovi određuju strategiju (npr. Da obiđu čim više kontrolnih točaka manje vrijednosti). Timovi se kreću isključivo hodajući (ili trčeći), orijentirajući se pomoću karte I kompasa na terenu koji varira od otvorenih, položenih površina do brdovitih šumaraka. Centralno mjesto, koje se u rogaine žargonu zove “hash house” je mjesto na kojem je natjecateljima osigurana topla hrana I timovi se u njega mogu vratiti neograničeno puno puta kako bi jeli, odmarali ili spavali. Timovi se kreću svojom izabranom brzinom u skladu s mogućnostima tako da je sport otvoren za sve uzraste, od djece do starijih osoba. Tijekom utrke, članovi tima moraju biti na dometu glasa, te obilaziti kontrolne točke u punom sastavu.

Uobičajeno trajanje rogaine utrke je 24 sata, ali se mogu organizirati I kraće utrke u trajanju 3, 6, 8, 12 ili 15 sati.Ovisno o terenu, iskusni timovi mogu u 24 sata prijeći više od 100 kilometara. Postoje I duže verzije  koje mogu trajati 48 ili 50 sati (zovu se “Endurogaines”). 24-satna rogaine utrka na relativno položenom  terenu zahtijeva kartu površine oko 250 kvadratnih kilometara, a za terene sa većom visinskom razlikom je potrebna daleko manja površina karte, naravno ovisno o izabranim lokacijama kontrolnih točaka.

 

Varijante

Popularne su I ostale varijante rogaine-a:

  • Metrogaine – natjecanje u trajanju od 6 sati u urbanom područjima
  • Cyclogaine – natjecanje u trajanju od 6 sati na terenu pogodnom za vožnju brdskim biciklom
  • Snogaine – rogaine natjecanje u snježnim uvjetima na krpljama ili skijama
  • Paddlogaine – rogaine na površini pokrivenoj vodom, a natjecatelji se kreću pomoću plovila (kayak, SUP)
  • Pubgaine – rogaine u urbanom području sa dovoljnom brojem kafića. Bodovi se dodjeljuju za svaki posjećeni kafić, a poseban bonus se osvaja za konzumirana pića